День вишиванки

О, вишиванко, світла наша берегине
Єднаєш українців всього світу ти,
У кожній квітці твоя слава не загине,
Й навіки хрестики твої з'єднались, як брати.
В тих хрестиках - барвінки  й чорнобривці,
Волошки, маки й ластівки малі.
Хай знають всі: у вишиванках українці
І патріоти української землі!
©️ Валентина Мальцева

Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен українець одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу чи садочок.
Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.
Працівники біблотеки та клубу села Майдан-Віньковецький, прийшовши цього дня на роботу у вишиванках, приєдналися до свята, яке відзначають не тільки в Україні, але й далеко за її межами, свята, яке єднає всіх нас у єдине і неподільне — український народ.
У вишивці схований наш, український, національно–культурний код. І вдягаючи вишивану сорочку ми наближаємось до таємниць нашої історії, культури, духовності.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як ми Маланку водили

Увага! Карантин!

У спільному прагненні подолати біду